gastronomie

Briwat met kip (Marrokaans

De eerste keer dat ik briwat (driehoekjes van filodeeg) bestelde in een Marrokaans restaurant was ik zo onder de indruk van de smaak dat ik nog diezelfde avond het recept opzocht op het internet. Iedere Marrokaanse huisvrouw heeft zo haar eigen recept. Soms bereiden ze de briwat als nagerecht met een zoete amandelvulling, of als voorgerecht met een kruidige kip vulling. Hier breiden we het voorgerecht of borrelhapje en gaan we voor de briwat met kip. Daar de recepten op het internet meestal een opsomming zijn van ingredieënten zonder exacte maten en gewichten en breidingswijze, was dit voor mij de ideale cullinaire uitdaging. Wie me kent weet dat ik eerder een rebel ben in de keuken en me niet steeds aan de originele recepten hou. Daar een te veel aan koreander soms een zeepachtige smaak achterlaat, verving ik de verse koreander van het origineel recept door koreander bolletjes en verse platte peterselie. Verder breng ik alles op smaak met ras el hannout (een marokaans kruiden mensel).

Feestelijke M' Hanncha (Marokkaans)

Feestelijke M' Hanncha (Marokkaanse Amandel-filoslang)

Taboulé (Libanees)

Taboulé, een oorsponkelijk Libanees recept, is een koude bulgar of couscous / kruiden salade die een fris tintje geeft aan elk gerecht.  Ook hier kan je met kruiden en groenten combineren naar hartelust, snij alles wel redelijk fijn. Ideaal als bijgerecht voor BBQ of een geroosterde stukje vis of vlees.

Taboulé volgens wikipedia

Lams tajine (Marokkaans)

Een tajine is een Marrokaanse aarden schotel met en punthoed achtig deksel waarin men overheerlijke éénpansgerechten kan klaarmaken

Tajine van Kefta balletjes (Marokkaans)

Een Tajine is een Marokkaanse aarden pot waarin stoofschotels gemaakt worden.

In dit recept maken we kefta (een gehakt mengeling) klaar die verrijkt wordt met wortel, cougette & paprika.

De Kefta balletjes zijn ook lekker in tomatensaus. En waarom niet bvb een Flanders meet Marokko maken er selder & tomaat gebruiken. Alles kan, volg gerust je fantasie. 

Hou wel rekening met de gaartijden, eerst de harde groenten er in en pas later de groenten die niet veel warmte nodig hebben.

Tajine volgens wikipedia