gastronomie

Tajine van Kefta balletjes (Marokkaans)

Een Tajine is een Marokkaanse aarden pot waarin stoofschotels gemaakt worden.

In dit recept maken we kefta (een gehakt mengeling) klaar die verrijkt wordt met wortel, cougette & paprika.

De Kefta balletjes zijn ook lekker in tomatensaus. En waarom niet bvb een Flanders meet Marokko maken er selder & tomaat gebruiken. Alles kan, volg gerust je fantasie. 

Hou wel rekening met de gaartijden, eerst de harde groenten er in en pas later de groenten die niet veel warmte nodig hebben.

Tajine volgens wikipedia

 

Ingrediënten

 

Voor de kefta (indien je niet direct geprepareerd lamsgehakt kan vinden) :

300 runder of lamsgehakt

1 el peterselie, gehakt

1/2 el verse koriander, gehakt

1/2 ui, gepeld en geraspt

peper en zout

cayenne of chilipeper

schil van 1/2 citroen, geraspt

 

Voor de Keftaschotel

300 Kefta (bereid lamsgehakt)

300 Gr Lams of Rundsgehakt

1 ei

1 eetlepels Madras Curry

2 eetlepels Tomatenpuree

Snuifje Lamsvlees kruiden

50 gram pijnboompitten

250 cl gevogelte fonds of kippenbouillon

5 Wortels

1 Courget

1 Paprika (of kommetje paprika mengeling uit de diepvries)

 

Bereiding

Meng de Kefta & het lams/rundsgehakt

Meng de Kefta met het losgeklopt ei, de curry, de tomatenpuree, de lamskruiden en de pijnboompitten.

Rol balletjes van +/- 5 cm van dit mengsel wentel ze in bloem en bak ze even bruin in olie.

Wrijf de bodem van de tajine in met olijfolie.

Snij de ajuin in schijfjes en bedek daarmee de boden van de tajine.

Leg hier de Kefta balletjes op en overgiet met de fond of bouillon.

Snij de wortelen in stukken van +/- 10 cm en verdeel ze in de lengte in 4 stukken.

Bedek de kefta balletjes met de wortelen en bestrooi met peterselie.

Zet het deksel op de tajine en plaats dit voor 30 minuten op een hoog vuur.

Open het deksel na 30 minuten en voeg de courgette & paprika strookjes toe.

Laat dit alles nog een 10 tot 15 minuten op een matig vuurtje staan.

Serveer met Marokkaans brood. 

Smakelijk