Feestelijke M' Hanncha (Marokkaanse Amandel-filoslang)
Ingrediënten
2 eieren (gesplitst)
400 gr gemalen amandelen
60+20 gram amandelschilfers
250 gram poedersuiker + extra
2 theelepels geraspte limoenschil
Flesje amandelextract
Scheutje Amaretto (indien gewenst)
2 eetlepels rozenwater
Gesmolten boter
Snuifje kaneel
Pak filodeeg (verkrijgbaar bij elke marokkaanse of turkse supermarkt)
Ik gebruik "Au Blé d'Or" (http://www.aubledor.com/nl.html), 470 gr, 12 vellen van 50 cm op 30
Bereiding
Verwarm uw over tot 200 graden
Splits de eieren
Hou de dooiers appart
Klop het wit van het ei op (moet niet 100% stijf zijn)
Doe er de amandelpoeder, 60 gr amandelschilfers, bloemsuiker, rozenwater, amaretto, limoenschil bij en meng tot je een marsepijnachtig mengsel hebt.
Rol dit uit op een met bloemsuiker bestrooide werkblad en verdeel in 4 gelijke stukken.
Rol elk stukje uit tot een worst van +/-50 cm.
Smelt de boter
Open de verpakking van de filodeeg en ontvouw het pakje filodeeg voorzichtig
Beboter het bovenste vel met een borsteltje.
Leg de eerste worst op de langste zijden van de filodeeg en rol op
Beboter het tweede vel en rol de worst nogmaals op.
Leg de eerste worst aan de kant en herhaal dit alles met de volgende 3 worsten.
Vet uw bakvorm in en leg een eerste filovel in het midden
Beboter het deel van dit vel dat in de bakvorm komt leg er resterende vellen in stervorm over (hou 1 vel appart)
Leg nu de worsten in de bakvorm en vorm een slang, begin aan de buitenkant
Plooi het reserden filodeeg naar binnen en frommel het een beetje op.
Maak van het laatste filodeeg blad een propje (bloem) en plaats dit in het midden van de taart.
Smeer het filodeeg hier en daar in met wat eigeel.
Strooi de rest van de amandelen op de taart en bak 30 min op 180 graden.
Bestrooi met poedersuiker en dien warm op (je kan ze gerust nog 10 min op 150 graden opwarmen)
Smakelijk.